Γιατί έλκουμε συγκεκριμένους ανθρώπους στη ζωή μας;

Όπως είπαμε, όλες οι υπο-προσωπικότητες που βρίσκονται στην επιφάνεια ονομάζονται «Πρωταρχικοί Εαυτοί». Εκείνες που είναι θαμμένες, οι υποσυνείδητες υπο-προσωπικότητες, ονομάζονται «Απαρνημένοι Εαυτοί». Συνεχίζουν να ζουν στο υποσυνείδητό μας, κινητοποιώντας μας, έστω κι αν δεν έχουμε καθόλου επίγνωσή τους.


Τώρα, ο κύριος νόμος του νου μας, που είναι και το μυστικό της ανθρώπινης ζωής λέει ότι, εκείνο που απαρνιόμαστε και θάβουμε στον υποσυνείδητο νου μας, το έλκουμε στη ζωή μας.


Αν λοιπόν βρίσκουμε κάποιον απίστευτα γοητευτικό, είναι γιατί έχουμε έναν ακριβώς το ίδιο γοητευτικό εαυτό μέσα μας, είναι όμως θαμμένος.

Επειδή δεν μπορούμε να τον φέρουμε στην επιφάνεια του νου μας αυτή τη στιγμή, τον αναζητούμε στους άλλους και πετυχαίνουμε πρόσκαιρα ένα αίσθημα «ολοκλήρωσης» μέσα μας.


Αν το δούμε αυτό πιο προσεκτικά, αποτελεί το κλειδί του ποιοι μας έλκουν, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας πολυάσχολος, σκληρός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει καταπιέσει μέσα στο υποσυνείδητό του, τη θηλυκή του πλευρά, με την ευγένεια, τη φροντίδα και την ευαισθησία της. Θα διαπιστώσει ότι γοητεύεται και έλκεται έντονα από μια πολύ θηλυκή γυναίκα, η οποία έχει ως πρωταρχικούς εαυτούς, την ευγένεια, τη φροντίδα και την ευαισθησία.


Εκείνη επίσης, αν έχει καταπιέσει και απαρνηθεί τις δυνατές της ιδιότητες, θα τον βρει ελκυστικό, επειδή για εκείνη αντιπροσωπεύει κάθε τι που έχει απαρνηθεί στην προσωπικότητά της.


Με άλλα λόγια, οι πρωταρχικοί του εαυτοί ταιριάζουν ακριβώς με τους απαρνημένους εαυτούς της, και οι πρωταρχικοί της εαυτοί ταιριάζουν ακριβώς με τους απαρνημένους εαυτούς του. Είναι αυτό που λένε ένα «τέλειο ταίριασμα».


Ή, μπορεί να γνωρίζουμε κάποιον που έχει δυσκολίες με τα χρήματα, και ανακαλύπτει ότι βρίσκει κάποιον που έχει καλή σχέση μαζί τους, πολύ εντυπωσιακό. Ή κάποιον που είναι πολύ φοβητσιάρης και χωρίς αυτοπεποίθηση να βρίσκει ένα θαρραλέο άτομο ιδιαίτερα ελκυστικό.


Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί ατελείωτα. Όταν ανακαλύψουμε τη μέθοδο Inner Voices, θα μπορούμε να καταλαβαίνουμε τους άλλους με ένα τρόπο ιδιαίτερο και βαθύ. Και αυτό γιατί θα συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν είναι μία μόνο προσωπικότητα.


Αν συνεχίζουμε να πιστεύουμε το αντίθετο, θα είμαστε απροετοίμαστοι όταν ο σύντροφός μας αρχίσει ξαφνικά να εκφράζεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Μερικές φορές, όταν ένας σύντροφος εκφράζεται έτσι, μοιάζει σαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο να σχετίζεται μαζί μας. Το οποίο κατά κάποιο τρόπο είναι αληθινό, αφού κάθε υπο-προσωπικότητα είναι από μόνη της ένα πρόσωπο. Μπορεί να είναι ένα σοκ, έκπληξη ή ανακούφιση, να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα στο σύντροφό μας απ’ ότι τελικά πιστεύαμε.


Έχει ενδιαφέρον ότι πολλοί δικηγόροι ειδικευμένοι στα διαζύγια, λένε ότι η πιο κοινή παρατήρηση που κάνουν οι άνθρωποι για τους συντρόφους τους όταν ζητάνε διαζύγιο είναι: «Δεν ήξερα ότι ήταν έτσι» ή «Δεν ήξερα ότι ήταν έτσι από κάτω».


Ο σύντροφός τους άρχισε ξαφνικά να εκφράζεται με ένα νέο και διαφορετικό τρόπο, αλλά εκείνοι δεν συνειδητοποιήσανε ότι απλά εξέφραζε έναν άλλο εαυτό.

Δεν ήταν ότι ήταν «πράγματι έτσι». Δεν ήταν περισσότερο ο ιδιαίτερος εαυτός που εξέφρασε, απ’ ότι εκείνος που συνήθως χρησιμοποιούσε. Δεν το καταλάβανε όμως και σκεφτήκανε ότι είχαν παντρευτεί λάθος πρόσωπο.


Αν είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι υπο-προσωπικότητες, και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες διαδικασίες, η σχέση τους θα είχε γίνει πιο στενή και αγαπητική. Όλα τα δύσκολα γεγονότα που τους απομάκρυναν, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να εμβαθύνουν την επικοινωνία τους.


Έτσι, πριν σχετιστούμε με επιτυχία με κάποιο πρόσωπο, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ποιους εαυτούς εκδηλώνουμε, κάθε στιγμή.